Subscribe to this Thread
  1. #1
    Sapphire miss_queeny's Avatar
    Join Date
    Jul 15, 2009
    Location
    around the corner
    Posts
    5,800
    Mentioned
    6 Post(s)

    Default Milia, Bintil di Kulit

    Hidden Content
    (bu mods, klo sdh ada maap ya)

    ada yg mention about milia ini di thread tetangga, so I thought to make one thread to discuss more about it. gw sebenernya br denger ini, setelah gw cari tau.. ooooo ini to Hidden Content

    mungkin Fd'ers ada pengalaman soal milia,treatment, pr etc considering of this? share here yaaa....

    here some info :

    Milia are common non-cancerous (benign) skin findings in people of all ages. Milia formed directly from sloughed-off skin (primary milia) are small, fluid-filled lesions (cysts) usually found on the faces of infants and adults, while lesions formed indirectly (secondary milia) are small cysts found within areas of skin affected by another skin condition.

    Milia are formed when skin does not slough off normally but instead remains trapped in a pocket on the surface of the skin. An individual milium is formed (derived) from a hair follicle (pilosebaceous unit) or from a sweat gland (eccrine gland). In primary milia in infants, the oil gland (sebaceous gland) may not be fully developed. Secondary milia often develop after injury (trauma) or blistering of the skin, which disrupts and clogs the tubes (glandular ducts) leading to the skin surface. Secondary milia can also develop on the sun-damaged skin of middle-aged and older people.

    ini more info,gw copy dr thread perawatan mata :

    -answerbag.com

    What Are Milia Seeds?
    Milia seeds occur in areas of the body where we have pilosebaceous glands (where hair follicles grow), similar to acne. The cysts are 1 to 2 mm in size and are growths of keratin that develop mostly around the eye area, but they can occur in other parts of the body.
    The Cause of Milia Seeds
    Although the exact cause is still not known, it is thought that milia seeds occur when the sweat glands are underdeveloped or damaged due to some sort of skin trauma like a burn. Other causes include certain fungicides, overuse of soaps and cleansers, and allergies to products that may cause some damage to the sweat glands.
    Another common occasion when this condition may occur is after microdermabrasion--in these cases, the cause is also likely to be from damage to the glands. In adults, the bumps generally do not readily go away without treatment and may be further exacerbated by another skin ailment. Much like acne, the pores may become clogged, leading to difficulty sloughing off the dead skin and clogging the pores. These cysts are not unusual and are no threat to your health.

    How to Get Rid of Milia Seeds
    There is no medical reason to remove milia seeds, since they are harmless--however, people may want them removed for aesthetic reasons. The condition will fade away in infants, so no treatment is recommended. However, for adults, no medication has been shown to be effective in the treatment of milia seeds, so it may be necessary to have the cysts removed by a dermatologist in a process similar to properly extracting a zit. Having it poked with a sharp, thin object and squeezed in a quick and minimally painless procedure can do the trick. In fact, after learning the proper technique from your health care professional, you may be able to extract the cysts yourself.

    How to Avoid Developing Milia Seeds :
    If the bumps are recurring, you should consider using an oil-free lotion or cream and possibly change products altogether, as an allergy may be the cause. Sunburns may also cause damage leading to the cysts, so be sure to wear sunblock if burning is a problem for you. One last suggestion is to avoid any unnecessary dermatological procedure that causes trauma to the skin (such as microdermabrasion).
    Hidden Content
    Last edited by dunia_dandan; Jul 29, 2009 at 05:03 AM. Reason: No posting berendeng kalo waktunya msh berdekatan. Use "Edit" atau Multiple Relpy

  2. #2
    Immigrant ddbenji's Avatar
    Join Date
    Oct 11, 2007
    Location
    jakarta
    Posts
    203
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    miss_queeny darleng, thank u ya buat inponya Hidden Content
    kira2 ada yg tau ga ya si milia ini cara ilanginnya gmana n dimana? mgkn di laser ?
    gw ada bbrp biji nih di bawah mata tp blum separah yg digambar itu heheheh

  3. #3
    Resident
    Join Date
    Sep 16, 2008
    Location
    indonesia
    Posts
    318
    Mentioned
    1 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    milia nih yg kayak bintil jerawat tp ga bisa ilang itu yh?

    gw ada jg nih, pernah di cutter ilang sih, tp ga brp lama tumbuh lg Hidden Content ..

    cara ngilangin permanen gimana yh, ada yg tau ga?

  4. #4
    Beryl dits's Avatar
    Join Date
    Apr 24, 2009
    Location
    Jakarta
    Posts
    1,495
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    praline, di-cutter?!? Hidden Content

  5. #5
    Quartz
    Join Date
    Jul 14, 2009
    Posts
    495
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    waah..setau gw ga bs diilangin tuh...dilaser pun bs balik lg... ada yg blg itu lemak yg berlebihan, cmn kok kebanyakan timbulnya di seputar mata yah

  6. #6
    Beryl smiley's Avatar
    Join Date
    Jul 4, 2007
    Location
    Jakarta
    Posts
    2,387
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    Dits, maksud si Praline mungkin "koter"
    itu istilahnya kayak dibakar gitu lah si milia ini
    Milia setau gua nama keren buat KUTIL .... hehehehhe

    gua juga banyak di tulang pipi
    pas hamil, numbuh lagi di leher
    ini bisa terjadi krn macem2
    menurut dokter bisa krn:
    - Faktor Turunan (genetic)
    - Kena matahari
    - Hormon (hamil)
    - dll

    Koter emang bisa ngilangin, tp akan numbuh lagi walau bukan di tempat yg sama
    Kalo mo ilang permanen yah bisa koter atau bisa juga laser
    Tetep si KUTIL jelek itu akan tetap nongol di tempat lainnnnnn ... rese yah? ... emang!

  7. #7
    Immigrant astaree's Avatar
    Join Date
    Nov 26, 2008
    Location
    surabaya-jakarta
    Posts
    247
    Mentioned
    3 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    Reaksi yang sama dengan dits. Hahhh....di cutter???? *takjub*

    Kayaknya aku juga ada di bawah mata tapi cuman satu (warnanya putih bukan ya?)
    dan ini timbulnya bukan karena make up (karena waktu itu aku jarang banget pake make up) mungkin karena kebakar sinar matahari (nggak pernah pake sunblock muka Hidden Content ).
    Pernah aku pencet2 (kirain jerawat) tapi nggak berhasil Hidden Content

  8. #8
    Resident
    Join Date
    Sep 16, 2008
    Location
    indonesia
    Posts
    318
    Mentioned
    1 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    dits..ehehehe iy mksd gw di koter Hidden Content ..

    smiley..klo dilaser bisa ilang permanen yh, ada bekasnya ga? biaya nya brp y kira"?

    astaree..punya gw koq warnanya merah yh,,tp emang ga bisa ilang walopun dipencet gt, keras bgt gitu khan? dlu awal" gw kirain juga jerawat, gw pencet sampe berdarah gt, tp tetep aj muncul lg Hidden Content
    Last edited by praline; Jul 30, 2009 at 03:31 PM.

  9. #9
    Citizen La Coruna's Avatar
    Join Date
    Apr 18, 2009
    Location
    jakarta, indonesia
    Posts
    1,458
    Mentioned
    1 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    me...me....
    gw juga...ada milia di bawah mata...
    ga bisa di pencet Hidden Content padahal uda sekuat tenaga....
    masalhnya ini di bawah mata bukan di kelopak mata...itu disebut milia juga bukan ?

  10. #10
    Sapphire miss_queeny's Avatar
    Join Date
    Jul 15, 2009
    Location
    around the corner
    Posts
    5,800
    Mentioned
    6 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    @praline, haduh! hati2 sampe berdarah2 ntar jd milia kritis loh...ntar jd kaya jerawat batu. hiiii. *amit-amit ya say*

    teman teman dapet inpo lg ni :
    hercorner.com

    Hidden Content
    How do I prevent milia?
    Prevention of milia is really easy. Once you know what causes them, itís not hard to know what you have to do to prevent them:

    Limit sun exposure
    Avoid treating your skin with too much harsh chemicals
    Avoid materials that are too harsh on the skin
    Use vitamin A creams. They are great for exfoliating.
    Exfoliate using gentle scrubs
    (waaaa.. br tau, ternyata scrub muka/badan selain angkat daki/kulit mati, bisa buat ini juga toh.. ooo)

    kalo ada yg berani ngilangin sendiri ada inpo cara nya nie:

    Home treatment for milia:

    materials :
    Cloth dipped in warm water
    Sterile needle (should be clean, use hydrogen peroxide)
    Clean tissue or medical gloves
    Astringent

    Procedure:
    Clean your hands and face.
    Wet a cloth with warm water and apply it to your face for a few minutes. This is to condition your face and prevent infection as well.
    Gently apply a sterile needle to the center of the white bump to create a tiny opening.
    Get a clean tissue or put on medical gloves and, using your thumbs, gently squeeze the contents of the white bump out.
    Finally, clean the area and apply astringent (helps treat the scar).

    hadooohh, serem amat yakHidden Content

    setelah ku teliti, di muka ku ada *OH NO*
    di lengan atas ku ada ni kutil (yep, mostly milia tumbuh di daerah mata, tp bisa tumbuh di bagian lagi.) huaaaa Hidden Content
    Last edited by miss_queeny; Jul 30, 2009 at 07:44 PM.

  11. #11
    Beryl smiley's Avatar
    Join Date
    Jul 4, 2007
    Location
    Jakarta
    Posts
    2,387
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    Praline, menurut gua, laser itu yah mirip kayak dikoter
    cuman biayanya lebih mahal, tp emang lebih "precise" sih kayaknya
    gua belum coba laser
    tp udah 2x dikoter sama dr Eva Mulia (biaya 400-500rb seluruh muka)
    Jeleknya koter, kadang ga copot milianya, alias dia lolos dr "pembakaran"
    Mungkin kalo laser bisa lebih efektif (dg harga 2-3x lipat dr koter, sekitar 1-2jt ya lebih meyakinkan kayaknya)

  12. #12
    Citizen L0uv3's Avatar
    Join Date
    Mar 30, 2009
    Location
    batavia
    Posts
    1,034
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    g juga ada nih di seputar mata, dulu gak pernah ada cuman baru2 ini aja tumbuh aneh banget mungkin gak cocok sama obat mukanya kali yah ato kena sun exposure, pengen coba di laser nanti sama dokter cuma takut soalnya deket mata gitu bisa mempengaruhi saraf mata gak yah?? terus muka mesti rajin di scrub yah? btw kalo deket mata emang boleh di scrub? thanks for info

  13. #13
    Resident
    Join Date
    Sep 16, 2008
    Location
    indonesia
    Posts
    318
    Mentioned
    1 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    miss_queeny..iy nih, dlu ga tau klo milia, gw kira cuman jerawat biasa Hidden Content .ampe skrg ga brani gw apa"in lg..

    wh ternyata penyebabnya krn sun exposure juga yh, harus rajin" pake sunblock nehh..btw itu ukurannya bisa jadi gede ga sih?

    smiley..abis dikoter ada bekas ga? maksudnya klo dikoter milianya lolos dr pembakaran tuh bisa tumbuh lg yh?

  14. #14
    Immigrant ddbenji's Avatar
    Join Date
    Oct 11, 2007
    Location
    jakarta
    Posts
    203
    Mentioned
    0 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    kalo di laser kaya di erha clinic gitu bisa ga ya ??
    kaya si maudy koesnadi itu dulu pan dia jg banyak milianya di bawah mata tp skrg ud bersih... (jaman dl gw pernah liat dia diPIM)

  15. #15
    Sapphire miss_queeny's Avatar
    Join Date
    Jul 15, 2009
    Location
    around the corner
    Posts
    5,800
    Mentioned
    6 Post(s)

    Default Re: MILIA - bintil di kulit

    praline, so far yg gw tau milia cant be get bigger, but it can get harden! (gw sendiri br tau)
    naaahh.... (semisal itu milia msh lembek/U can see it's not that bad) klo kita pergi facial,sama therapist2 facial di sono, they should can do remove them (as long kita tau mereka pake alat2 nya higienis yaaa). - remind me to go facial soon nich Hidden Content

    Plus bisa kita rawat pake scrub muka, and klo ada yg berani ya congkel ndiri aja pake jarum steril (klo gw ga berani Hidden Content )
    klo milia yg itu udah mengeras,thats the time kita hrs ke dokter bow!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Forum Jump